07/02/2017 Fragmenta publica 'Fe, hermenèutica, paraula', el desè volum de l’obra completa de Raimon Panikkar

Tornar
RSS

El desè volum, en ordre de publicació, dels dinou que comprendrà l'Opera Omnia Raimon PanikkarFe, hermenèutica, paraula, acaba de ser publicat per FragmentaPanikkar dedica el llibre a tractar aquests tres elements com a expressió de l'obertura de l'home «al misteri de la Realitat», segons indica ell mateix a la introducció.

«La fe manifesta el mite en què creiem sense ni tan sols "creure" que hi creiem», hi explica també, mentre que «l'hermenèutica és l'art i la ciència de la interpretació, de produir un sentit». Finalment, Raimon Panikkar, partint  de la idea que «una llengua és una manera de veure el món i, fins i tot, de ser en el món», reflexiona sobre la relació «entre l'home, la Realitat i la Paraula».

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, celebra que el «pas de l'Equador» de l'Opera Omnia Raimon Panikkar es faci precisament amb un llibre que exemplifica molt bé tant «el caràcter multidisciplinar de les reflexions de Panikkar» com la implicació de l'autor en la «cultura i la societat del seu temps, tant a l'Índia, com als Estats Units o a Catalunya». I posa com a exemple la ponència que el llibre recull d'un simposi organitzat per Panikkar a Tavertet, l'any 1992, «amb la presència de lingüistes, escriptors i intel·lectuals de primer ordre sobre la llengua catalana».

L'Opera Omnia Raimon Panikkar és  un projecte de llarg abast que aplegarà tots els llibres i els millors articles no recollits en cap volum del filòsof català. És una empresa internacional liderada per l'edició italiana (Jaca Book) i seguida per la catalana (Fragmenta), a les quals s'han afegit l'edició francesa (Cerf), l'anglesa (una coedició indioamericana) i la castellana (Herder). L'edició dels volums anà a cura de l'autor mateix i de Milena Carrara Pavan. L'edició catalana de Fe, hermenèutica, paraula ha estat coordinada per Xavier Serra Narciso i inclou traduccions de Carles Miró, Jordi Pigem, Anna Punsoda, Esteve Serra Arús i Tina Vallès. El llibre constitueix el tom IX.2 del pla de l'obra, iniciada en català per Fragmenta l'any 2009.

Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s'instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L'obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n'han sortit, fins ara Mística, plenitud de Vida; Mite, símbol, culte; Pluralisme i interculturalitat; Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos; Religió i religions; El ritme de l'Ésser; Espiritualitat, el camí de la Vida; L'experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós Fe, hermenèutica, paraulaFragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s'ha publicat mai sobre el filòsof.

L'any 2018 es commemorarà el centenari del naixement de Raimon Panikkar.

Llibres relacionats:

Jaume Angelats, Joan Ferrer i Xavier Serra han presentat 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar, a Girona Jaume Angelats, Joan Ferrer i Xavier Serra han presentat 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar, a Girona Jaume Angelats, Joan Ferrer i Xavier Serra han presentat 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar, a Girona
Jaume Angelats, Joan Ferrer i Xavier Serra han presentat 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar, a Girona

Jaume Angelats , doctor en teologia i professor en diverses facultats, i Joan Ferrer , doctor en filologia semítica, llicenciat en teologia i en geografia i història i professor de la UdG, van presentar el llibre Fe, hermenèutica, paraula , de Raimon Panikkar . Van ser  acompanyats per Xavier Serra Narciso , catedràtic de filosofia de secundària i coordinador de l'edició, i tots ells introduïts per Xavier Delòs, llibreter. Va ser el divendres dia 19 de maig, a les 18h, a la Casa de Cultura de Girona ( Plaça de l'Hospital, 6 ) . [+]

Carme Junyent i Josep M. Terricabras van presentar 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar Carme Junyent i Josep M. Terricabras van presentar 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar Carme Junyent i Josep M. Terricabras van presentar 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar
Carme Junyent i Josep M. Terricabras van presentar 'Fe, hermenèutica, paraula', de Raimon Panikkar

Carme Junyent, doctora en lingüística i professora de la UB, i  Josep M. Terricabras , catedràtic de filosofia de la UdG van presenta el llibre  Fe, hermenèutica, paraula , de  Raimon Panikkar . L'acte fou introduït per per  Xavier Serra Narciso , catedràtic de filosofia de secundària i coordinador de l'edició, i  Ignasi Moreta , doctor en humanitats, professor a la UPF i editor de Fragmenta. Va ser el divendres dia 12 de maig, a les 19h, a les  Cotxeres del  Palau Robert ( Pg. de Gràcia 107 , Barcelona). [+]