Jenny Read-Heimerdinger, que amb Josep Rius-Camps són autors de la versió que de l’Evangeli de Lluc i els Fets dels Apòstols segons el Còdex Beza (segle IV), publicada com a Demostració a Teòfil (Fragmenta, 2009), va impartir un curs de formació interreligiosa sobre el judaisme. Va ser del 6 al 8 de juliol a l’Abadia de Montserrat, organitzat per Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM).

El curs va començar el dimecres dia 6 a les 19:15 h i s’allargarà fins divendres dia 8 de juliol a les 17:30 h.

CONTINGUTS

El judaisme és la religió monoteista més antiga del món amb gairebé 4.000 anys d’antiguitat. Els seguidors del judaisme creuen en un Déu que es va revelar a través dels antics profetes. La història del judaisme és essencial per entendre la fe jueva, que té una rica herència de lleis, cultura i tradició.

En el present curs, a partir de les seves arrels bíbliques, que formaren una part important de la matèria, la Dra. Jenny Heimerdinger presentà la continuïtat i els canvis que ha sofert el judaisme per poder entendre la tradició jueva d’avui dia. Així, es tractaran temes com la seva espiritualitat, els seus costums, la cultura, els seus textos sagrats i la seva interpretació, les diferencies entre les diverses tradicions (Sefardites, ashkenazis,  …), etc.

Jenny Read-Heimerdinger és investigadora associada a la Universitat de Bangor, Gal·les. Doctora en estudis bíblics (lingüística grega) per la mateixa universitat (1994), ha impartit docència com a professora de Nou Testament a Bangor i ha estat convidada per universitats de diversos països des del 2006. Combinant la seva experiència en lingüística amb l’interès pel judaisme del primer segle, ha publicat nombrosos estudis en anglès i francès sobre el text de Lluc–Fets, especialment a partir del Còdex Beza. Forma part d’un equip internacional constituït per especialistes d’alt nivell que preparen una nova presentació de la crítica textual del Nou Testament. El seu llibre The Bezan Text of Acts. A Contribution of Discourse Analysis to Textual Criticism (Sheffield Academic Press, 2002) ha servit de referència per al comentari en anglès i per a l’edició catalana de l’obra de Lluc, Demostració a Teòfil, que va obtenir Premi Ciutat de Barcelona de traducció al català de l’any 2009.

DIÀLEG INTERRELIGIOS MONÀSTIC (DIM)

El Grup Contemplatiu de Diàleg Interreligiós està constituït per persones de tradicions religioses diferents. Concretament: Budistes, Bahais, Bramakumaris, Cristians i Musulmans Sufís.

Es defineixen com a grup predominantment contemplatiu obert a l’Esperit. Cerquen compartir l’ànima del seu viure humà, la llum i la saviesa divina que els són comunes i la fraternitat com a realitat que volen viure amb tothom. Dialoguen des de la teologia del mateix cor, des de l’amistat, que consideren la gran paraula en el diàleg interreligiós. L’activitat més important del grup és la d’aprofundir temes vitals, tant humanament com espiritualment.

En les seves trobades, donen un temps a cada membre per a la comunicació preparada prèviament de forma personal. Cada vegada més valoren el temps per al diàleg sincer, espontani, fratern, i comunicatiu sobre tot allò que hom pot tenir necessitat de compartir amb el grup.

Això ha estat tot un pas, gràcies a l’amistat que han anat adquirint i que els ajuda a considerar-se els uns als altres com a veritables amics i germans. Les seves trobades són periòdiques, en les que combinen la reflexió i l’amistat amb la pregària. També comparteixen, ocasionalment, segons les diverses festivitats i celebracions, les pregàries de les respectives comunitats.