Dolors Bramon, doctora en filologia semítica i en història medieval, autora el llibre L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (Fragmenta, 2016), va pronunciar la conferència “L’Islam avui. Realitat, mites i aspectes controvertits” el dijous 24 de maig a les 21h a l’Ateneu de Manlleu (C. Enric Delaris, 59).

L’islam s’ha inserit en el nostre món contemporani global. Moltes vegades però la realitat d’aquesta religió monoteista s’ha distorsionat d’una manera interessada. Què és l’islam? La Dra. Dolors Bramon, islamòloga i una de les principals especialistes en aquest tema fou la convidada del «Diàleg Obert» de l’Ateneu Manlleu d’aquest maig.

Aquest diàleg volia aclarir conceptes com gihad o xaria, desmentir fal·làcies com de la condemna a mort per adulteri i explicar veritats i mentides sobre la dona a l’islam.

Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. És autora, entre altres obres, de Raons d’identitat del País Valencià. Pèls i senyals (1976); Contra moros i jueus: Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià (1981); De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010 (continuació de l’obra de J. M. Millàs i Vallicrosa) (2000); Obertura a l’islam (2002) i Ser dona i musulmana (2007). També ha escrit molt sobre temes àrabs i islàmics als mitjans de comunicació. A Fragmenta va escriure un dels contrapunts del llibre El sufisme, de Halil Bárcena (2008), i hi ha publicat L’islam avui.Alguns aspectes controvertits (2016).