Francesc Torralba, Vicenç Villatoro

Amb Déu o sense

Quaranta cartes creuades

«Jo em considero un agnòstic amic de les religions, admirador de les religions», diu Vicenç Villatoro. «Sóc un cristià escèptic; un cristià que cerca, que tracta d’entendre millor allò en què creu», diu Francesc Torralba.

Al llarg de quaranta cartes —vint per corresponsal—, Francesc Torralba i Vicenç Villatoro aborden temes com ara la pregunta pel sentit, Déu creat o Déu creador, el sagrat i el profà, l’esfera religiosa i l’esfera pública, la mort i el consol, una ètica sense Déu, la bellesa, el misteri del mal, la transmissió de valors i conviccions, l’existència dels cristians, la plaça pública, la capacitat de celebrar i l’espiritualitat sense fe.

És un diàleg d’idees, però també d’experiències viscudes durant el mig any de redacció, entre l’inici de l’estiueig i les celebracions familiars de Nadal. Les cartes creuades entre Torralba i Villatoro confronten no tan sols un creient i un no creient, sinó també un filòsof i un escriptor, un teòleg i un periodista. I tots dos converteixen sovint l’epistolari —el «gènere de l’ànima»— en un dietari: en l’exposició oberta i desacomplexada dels viaranys —interiors i exteriors— de la pròpia vida.

Foto Francesc Torralba CV
Autor Francesc Torralba

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) és doctor en filosofia, en teologia, en pedagogia i en història. És catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull. És autor d’un gran nombre d’assaigs de temàtiques diverses, especialment en els àmbits de la filosofia, l’ètica, la pedagogia i la religió. Va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu i per Francesc com a membre del dicasteri per a la Cultura i l’Educació de la Santa Seu. La Fundació Vaticana Joseph Ratzinger – Benet XVI li va atorgar el Premi Ratzinger 2023 en reconeixement a tota la seva trajectòria en el camp teològic.

A Fragmenta ha publicat Els mestres de la sospita. Marx, Nietzsche, Freud (2ª ed, 2018), títol que ha estat publicat en castellà (2013). També hi ha publicat Amb Déu o sense, un llibre de cartes creuades amb Vicenç Villatoro (2012), també en castellà, Benaurances per agnòstics (2024), i ha participat al llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta, 2011), també en castellà.

Foto Vicenç Villatoro CV
Autor Vicenç Villatoro

Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) és escriptor i periodista, llicenciat en ciències de la informació. Va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2002-2004), director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1997-2000 i irector de l’Institut Ramon Llull (2011-2013). Ha publicat poesia, narrativa, memorialística i assaig polític. Ha col·laborat com a articulista en diversos mitjans (Avui, El Periódico, El País i El Temps, entre altres) i ha estat professor de gèneres d’opinió a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. A Fragmenta ha publicat Amb Déu o sense, un llibre de cartes creuades amb Francesc Torralba (2012), també en castellà.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Carrega'n més