Tornar

Alain Corbin Història del silenci

Del Renaixement als nostres dies

Traducció de Mireia Ibañez

El silenci no és tan sols absència de soroll. En el passat, els homes d'Occident assaborien les profunditats i els matisos del silenci. El consideraven la condició per al recolliment, per a la meditació, per a l'oració, per a la fantasia, per a la creació; sobretot com el lloc interior d'on emergeix la paraula. Avui dia és difícil estar en silenci. La societat imposa rendir-se al soroll per tal de ser part del tot en lloc d'apostar per l'escolta d'un mateix.

En aquest llibre, s'ha reeditat amb la traducció revisada, Alain Corbin recorre els signi­ficats del silenci de la mà d'alguns dels grans escrip­tors i pensadors de la història dels últims segles. L'autor no només hi analitza el silenci, sinó que fa que el lector en senti l'emoció gràcies a la forta càrrega estètica de les obres que ressegueix. D'aquesta manera, l'evocació del silenci, «de la seva riquesa i de la força de la seva paraula, pot contribuir a reaprendre a guardar silenci, és a dir, a ser un mateix».

Autor

Alain

Alain Corbin (Lonlay-l’Abbaye, 1936) és un historiador francès, catedràtic emèrit d’història de la universitat de La Sorbona (París). Especialitzat en la història social i de les representacions del segle XIX i precursor de la història de les sensibilitats, actualment és l’historiador francès més traduït arreu del món i una de les principals figures de la historiografia en l’àmbit internacional.

Entre les seves publicacions destaquen Les filles de noce: misère sexuelle et prostitution au xixème siècle (Aubier, 1978), Les cloches de la terre: paysage sonore et culture sensible dans les campagnes au xixème siècle (Albin-Michel, 1994) i Le mer: terreur et fascination (Seuil, 2004). A més, ha dirigit obres col·lectives com L’avènement des loisirs. 1850-1960 (Flammarion, 1995) i Histoire du corps (Seuil, 2005-2006).

A Fragmenta ha publicat Història del silenci. Del Renaixement als nostres dies (2019).

Fotos autor: © JEAN-LUC BERTINI

Ressons:

Història del silenci
Col·lecció:
Assaig
Volum:
54
Núm. de pàgines:
152
Primera edició:
juny del 2019
Segona edició revisada:
març del 2022
ISBN:
978-84-17796-61-7
Enquadernació:
Rústica, 13 x 21 cm
PVP: 16.00