Marie Balmary

Freud fins a Déu

Traducció d'Andreu Trilla

«La psicoanàlisi, ¿no és un luxe?» A aquesta pregunta que li van plantejar al final d’una conferència, la psicoanalista Marie Balmary respon: «Té raó, la psicoanàlisi és un luxe. Com tota la vida espiritual.»

Si psicoanàlisi i espiritualitat semblen d’entrada incompatibles, Balmary ens diu que la pràctica clínica i un nou accés als textos espirituals porten a pensar la vida espiritual com el luxe de la humanitat, com allò que dóna amplada a la vida humana.

El volum incorpora el text de la conferència «Religions per servir-les o perquè ens serveixin», pronunciada a Barcelona l’any 2008.

Marie Balmary - foto autora
Autora Marie Balmary

Marie Balmary és una psicoanalista francesa que exerceix la psicoanàlisi a París. En acabar la carrera de psicologia, als anys setanta, presenta una tesi (refusada per la Sorbona) sobre els fonaments de la psicoanàlisi. Després s’orienta cap als relats fundadors de les nostres civilitzacions, essencialment la Bíblia. Exposa aquestes recerques en tres obres: El sacrifici prohibit. Freud i la Bíblia (Fragmenta, 2018), L’origen diví. Déu no ha creat l’home (Fragmenta, 2008) i Abelou la traversée de l’Eden. A El monjo i la psicoanalista (Fragmenta, 2013, 2a ed.) recorre al gènere narratiu per oferir un resum de tota la seva obra, i a Freud fins a Déu (Fragmenta, 2011) descriu la vida espiritual com un luxe que dona amplada a la vida humana. Amb Daniel Marguerat ha publicat Anirem tots al paradís. El Judici Final en qüestió (Fragmenta, 2013).

Ressons

Carrega'n més