Adriana Cavarero

Inclinacions

Crítica de la rectitud

Pròleg de Begonya Saez Tajafuerce. Traducció d'Anna Carreras i Aubets

La filosofia, l’art i la literatura han representat l’ésser humà o, millor dit, l’home, com un ésser vertical, dret, erecte. Adriana Cavarero, una de les veus actuals més importants del pensament occidental feminista al costat de noms com els de Judith Butler o Martha Nussbaum, reflexiona en aquest llibre sobre les conseqüències i les relacions de poder que implica el discurs de la rectitud. Al llarg d’una sèrie de dotze capítols i una coda en què passa revista no només a diversos filòsofs sinó també a representacions artístiques i literàries diverses, la filòsofa italiana qüestiona que la rectitud sigui la postura pròpia de l’ésser humà i defensa que aquesta mateixa postura n’ha tapat una altra que ens és molt més pròpia, la de la inclinació, que tradicionalment l’art i la filosofia han reservat exclusivament a la dona. Cavarero planteja, doncs, la subjectivitat en termes d’inclinació i verticalitat. Mentre que en l’home recte i erecte s’hi amaga un jo tancat en si mateix, autoreferencial i autosuficient, en la inclinació se’n troba un d’altruista, obert a l’altre, sobre el qual s’aboca i no es tanca. En definitiva, es tracta d’una obra fonamental no tan sols per al pensament feminista modern sinó també per a la filosofia occidental contemporània.

A la venda el 7 de setembre

Autora - Adriana Cavarero
Autora Adriana Cavarero

Adriana Cavarero (Bra, Piemont, 1947), és una de les principals pensadores del feminisme modern europeu. Catedràtica de filosofia política a la Universitat de Verona i professora visitant a la Universitat de Nova York, Cavarero ha sigut una filòsofa essencial en el desenvolupament del pensament de la diferència sexual com a perspectiva teòrica que ha de desconstruir els textos de la filosofia occidental des d’un punt de vista feminista, des de Plató fins al pensament contemporani occidental, amb especial interès per l’obra de Hannah Arendt. De formació clàssica, es va donar a conèixer internacionalment amb la seva obra Nonostante Platone (1990). Inclinacions (2013) és la seva primera obra traduïda al català, a Fragmenta (2022).

Autora - Begonya Saez Tajafuerce
Pròleg Begonya Saez Tajafuerce

Begonya Saez Tajafuerce és doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és professora i coordinadora d’estudis de Màster i Doctorat del Departament de Filosofia a la mateixa universitat. La seva recerca se centra en la definició i la representació de la identitat. Forma part del grup de Recerca Cos i Textualitat, que, des d’una perspectiva interdisciplinària, analitza el cos com a lloc per a la identitat i la manera com s’hi inscriuen el gènere, l’ètnia, la classe i la identitat sexual des dels discursos culturals. Ha editat el llibre Cuerpo, memoria y representación: Adriana Cavarero y Judith Butler en diálogo (Icaria, 2014) i ha fet el pròleg d’Inclinacions, d’Adriana Cavarero (Fragmenta, 2022).

Foto: Bernat Millet.

Autora - Autora - Anna Carreras Aubets
Traducció Anna Carreras Aubets

Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977) és llicenciada en filologia catalana, és escriptora, crítica literària, correctora i traductora. A Fragmenta, ha traduït de l’italià Inclinacions, d’Adriana Cavarero.

Ressons

Carrega'n més

Vídeos