-
Oriol Ponsatí-Murlà L'avarícia
L'avarícia pot ser convertida en el més noble dels sentiments revolucionaris o en el més lleig dels pecats. És un pecat relatiu, que fluctua entre el vici i la virtut (una manera força estranya de ser pecat). L'avarícia implica tant l'adquirir (rebre) com el no desprendre's (no donar), i res no és excessiu, ni desordenat, ni desmesurat si no és en relació amb una gradació que marca el punt d'excés, un ordre o una mesura. D'aquí els seus límits difusos.
-
Marina Porras L'enveja
L'enveja és una mala mirada: una mirada rancorosa, plena de verí. És relacional i relativa, necessita els altres per existir. Si estem tacats per l'enveja, allò que tenim o allò que som es mesura a partir del valor de l'altre i, com més a prop som d'allò que envegem, més forta es torna la pulsió. Tot en aquest pecat comença als ulls.
-
Oriol Quintana La mandra
L'eficiència, la recerca de la productivitat i la necessitat de competir sembla que ens condueixin a la proscripció de la mandra. Tanmateix, sense mandra i sense les altres passions desordenades no és possible viure una vida plenament humana. Potser la tasca de l'home no consisteix a ascendir sinó a aprendre a conviure amb unes passions que el fan ser qui és.
-
Joan Estruch Crec recordar
Memòries
Després d'una llarga trajectòria dedicada a la sociologia de la religió, Joan Estruch ens ofereix un llibre de memòries sobri i intens. Hi explica el seu arrelament al si d'una família protestant, el seu acostament al catolicisme i la seva aposta per l'ecumenisme, els seus estudis a la Universitat de Barcelona i a Lovaina, la seva iniciació a la docència i la recerca universitàries, la seva dedicació a la traducció... Estruch és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona des dels temps que era a Sant Cugat del Vallès (1971) i fins a la seva jubilació (2013). Això li permet explicar la universitat per dins, amb les seves grandeses i també les seves misèries, entre les quals destaca la creixent burocratització de la institució universitària.
-
Alain Corbin Història del silenci
Del Renaixement als nostres dies
Traducció de Mireia Ibañez
El silenci no és tan sols absència de soroll. En el passat, els homes d'Occident assaborien les profunditats i els matisos del silenci. El consideraven la condició per al recolliment, per a l'escolta d'un mateix, per a la meditació, per a l'oració, per a la fantasia, per a la creació; sobretot com el lloc interior d'on emergeix la paraula. Avui en dia és difícil estar en silenci, cosa que ens impedeix sentir aquesta paraula interior que calma i que tranquil·litza. La societat imposa rendir-se al soroll per tal de ser part del tot en lloc d'apostar per l'escolta d'un mateix. D'aquesta manera, l'estructura mateixa de l'individu s'ha vist modificada.
-
Pablo d’Ors, Ruth Galve, Ricardo Pinilla, Cristina Álvarez Puerto, Luis López, Ramon M. Nogués i Lluís Ylla (ed.) Itineraris interiors
Il·lustracions de Cristina Álvarez Puerto
«¿Què significa viure espiritualment? Simplement, estar viu. En contra del que se sol pensar sobre les persones espirituals —que estan als núvols i viuen fora d'aquest món—, un home o una dona espiritual és precisament aquell o aquella que viu plenament immers en el que és real.» (Pablo d'Ors)
-
Raimon Panikkar Lídia Pujol Iniciació als Veda.
Edició especial que inclou el CD de l’espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol
Una de les manifestacions més belles de l'Esperit és la que ens ha arribat sota el nom dels Veda, un dels corpus de literatura religiosa més antics de la humanitat, aparegut al nord de l'Índia entre el 2000 i el 1000 aC. Aquesta antologia proposa un autèntic camí iniciàtic que, seguint el ritme de la vida del cosmos, ens porti al naixement de la vida plena en nosaltres.
-
Joan-Carles Mèlich La religió de l'ateu
La mort de Déu és el final de l'Absolut, però no el final de la religió. Hi ha una altra manera de viure, una altra manera de fer front a les preguntes fonamentals de la vida, als interrogants sobre el sentit de l'existència. És el que, seguint Milan Kundera, Joan-Carles Mèlich anomena la prosa.
-
Ignasi Moreta Conversa amb Lluís Duch
Religió, comunicació i política
L'obra de Lluís Duch és molt extensa i abasta àmbits temàtics i disciplinaris molt diferents: la religió, la política, l'ètica, la pedagogia, la família, la ciutat, la vida quotidiana, la comunicació, les transmissions, la salut, el mite, el símbol, el ritu...
-
Raimon Panikkar La tradició cristiana
A cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. Coordinació de l’edició catalana: Xavier Serra Narciso. Traduccions d’Eduard Cairol, Jordi Pigem, Esteve Serra Arús i Elisenda Sevilla i Altés
El cristianisme és un nom amb un significat ben concret. Aquest significat és el «concepte» de cristianisme. Molts s'aturen aquí i no arriben a penetrar en el concepte fins a assolir el cor mateix de la cosa. Se'ls escapa aquella realitat viva i misteriosa que hi ha sota el concepte mateix. Identifiquen el cristianisme amb una doctrina, un credo, unes formulacions dogmàtiques. I, evidentment, el cristianisme té una doctrina (que no és ni acabada, ni estàtica, ni petrificada d'una vegada per totes), però és molt més que això: molt més que un concepte, una essència o una sèrie de fórmules o dogmes.
-
Lluís Quintana Trias Art i blasfèmia
El cas Veronese
El 18 de juliol de 1573 Veronese va comparèixer davant la Inquisició acusat d'heretgia per una pintura del sant sopar. L'acusació, que assenyalava la introducció d'elements profans en un quadre religiós, posava sobre la taula el debat sobre la interpretació de les escenes bíbliques. Obligat per les circumstàncies, però empès per l'astúcia, Veronese va trobar una sortida amb un procediment inusual a l'època: titular el quadre Sopar a casa de Leví, remetent-se a un passatge menor de l'Evangeli, de manera que la blasfèmia es diluïa. Així, per la màgia del text escrit, el quadre canviava totalment de sentit sense retocar res del que s'hi representava.
-
Lluís Duch Sortida del laberint
Una trajectòria intel·lectual
En l'enorme varietat de cultures i formes de vida, tota existència humana ha estat —i continua essent—, en termes religiosos o profans, conscientment o inconscientment, un intent, un experiment, una aposta per sortir del laberint, que és la mateixa vida humana. Però és important no oblidar, com subratllava Michel Foucault, que «el laberint, més que el lloc on un es perd, és el lloc d'on un sempre surt perdut». D'alguna manera, el persistent desig de sortir-ne ja n'és la sortida.
-
Raimon Panikkar Panikkar per Panikkar
Antologia elaborada per l'autor
A cura de Milena Carrara. Traduccions d'Ignasi Boada, Montserrat Camps, Jordi Martí Roig, Ignasi Moreta, Jordi Pigem, Esteve Serra Arús, Anna Serra Zamora, Marina Vallès i Maria Verdaguer
«M'han demanat en nombroses ocasions elaborar una síntesi del meu pensament, és a dir, publicar un text que pogués titular-se La meva obra. M'he adonat que, en efecte, la feina ja l'havia fet, atès que aquests últims anys he preparat les introduccions als diversos volums de l'Opera Omnia (obra completa): són, en alguns casos, versions noves i, en altres, textos reeditats i adaptats per introduir la nova organització dels meus escrits en el marc de l'Opera Omnia.»
- Notícies
-
8 de gener de 2020
19:00
Oriol Ponsatí-Murlà presentarà 'L'avarícia' a Documenta [+]
-
18 de desembre de 2019
12:55
Albert Cortina participa a la jornada "Smart_cities_BCN", a CaixaFòrum Barcelona [+]
-
13 de desembre de 2019
Cristina Álvarez Puerto dirigeix un espai creatiu a Jaca [+]
-
12 de desembre de 2019
16:00
Josep Otón i Oriol Quintana participen a les primeres Jornades sobre Simone Weil [+]
-
12 de desembre de 2019
17:00
Dolors Bramon parlarà sobre la dona a l'islam, a Melilla [+]
-
8 de desembre de 2019
10:30
Albert Cortina participarà al Congrés "El benestar i les belles arts", a Cartagena [+]
-
10 de desembre de 2019
19:00
Oriol Quintana presentarà 'La mandra' a la llibreria Jaimes [+]
-
4 de desembre de 2019
'L'avarícia', el tercer volum dels «Pecats capitals» que publica Fragmenta [+]



Cristina Álvarez Puerto , una de les autores del llibre Itinerarios interiores , i de la versió en castellà Itinerarios interiores , i autora de les seves il·lustracions, ha sigut entrevistada a Religión Digital pel periodista Jesús Bastante. [+]



Dolors Bramon , doctora en filologia semítica i en història medieval, autora de L'islam avui. Alguns aspectes controvertits ( Fragmenta , 2016) i la seva versió en castellà, revisada, El islam hoy. Algunos aspectos controvertidos (2019), va ser entrevistada al programa 'Para todos La 2', de La 2 de RTVE, per Marta Cáceres. [+]



Al programa 'Els matins', de TV3, van parlar La mandra , un petit assaig del doctor en humanitats Oriol Quintana , dins la sèrie sobre els pecats capitals, i que acaba de publicar Fragmenta . Amb Lidia Heredia. [+]



Lluís Ylla , coordinador i un dels autors del llibre Itineraris interiors , va ser entrevistat a Ràdio Despí, a la ciutat de Sant Joan Despí, on viu, arran de la publicació del llibre. [+]