Lluís Duch

L’exili de Déu

En el transcurs dels últims seixanta o setanta anys s’ha produït un gir copernicà en el si de les nostres cultures: el Déu «oficial» s’ha convertit en un Déu estrany, aliè, distant i, per molts, fins i tot inexistent, com si es tractés del deus otiosus d’algunes tradicions africanes.

¿Significa això que Déu ha deixat de tenir presència i eficàcia en la vida privada i pública de les persones al marge de les qualificacions que sovint, com gegantines lloses insuportables, s’han carregat sobre Ell, i que ja no suscita l’interès de les societats del segle XXI?

Lluís Duch s’enfronta en aquest llibre a l’exili de Déu de les nostres societats contemporànies conscient de l’egocentrisme o la ingenuïtat que suposa el fet de creure que Déu només es fa present, actua i es mostra com a salvador amb el concurs dels explícits legalment i culturalment sancionats de la nostra religió i dels nostres codis.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Foto Lluís Duch CV
Autor Lluís Duch

Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018) va ser una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. El 2011 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. A Fragmenta ha publicat Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014), L’exili de Déu (2017, també en castellà) i l’obra pòstuma Sortida del laberint (2018). El 2019 Ignasi Moreta va publicar Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política i el 2020 ell mateix va ser el curador de Conceptes fonamentals d’antropologia i religió. Ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012). La seva dilatada trajectòria intel·lectual fou reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (també en castellà, Fragmenta, 2011).

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

“Per una antropologia de la religió”, conferència de Lluís Duch a Mèxic

Lluís Duch, autor de Religió i comunicació, Religión y política i el recent L’exili de Déu, entre d’altres, va pronunciar la conferència “Per una antropologia de la religió”, el dimecres 24 de maig, a les 11:00h, a l’auditori Pablo González Casanova de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UNAM (Circuito Mario de La Cueva s/n, Ciudad Universitaria, Cd. Universitaria, Coyoacán, Ciutat de Mèxic), que organitzava l’acte.