Laia de Ahumada

Espirituals sense religió

¿És possible una espiritualitat sense religió? ¿El marc religiós és l’únic on l’espiritualitat es pot desplegar? ¿Existeix una espiritualitat desvinculada de la religió? Aquest llibre neix de la necessitat de saber fins a quin punt allò que molts plantegen, auguren o neguen, ja s’està vivint. Dóna la paraula a una espiritualitat que vessa més enllà, més ençà i més endins de les religions; que tot just balbuceja fora de la llera institucional, somoguda encara per la consciència de néixer a quelcom de nou.

Les persones entrevistades en aquest llibre —Oriol Texidor, Lídia Pujol, Carles Duarte, Gustavo Duch, Laia Monserrat, Josep M. Vigatà, Agustí Pàniker, Natxo Tarrés, Teresa Guardans, Maria Rosa Lloveras, Ignasi Dies, Jordi Pigem, Jaume Guillamon Villalba, Anna Caixach i Joan Antoni Melé— expliquen que l’espiritualitat és una experiència que no té paraules; que conforma la vida i que s’encarna en la quotidianitat del món; que té una litúrgia i unes formes que li són pròpies. ¿Quina és, doncs, la diferència? Una voluntat de voler viure l’espiritualitat al marge o a la frontera de les estructures religioses, perquè no responen a les seves necessitats, perquè no les consideren necessàries. Viuen «sense religió», però no d’esquena ni en contra del fet religiós ni de la saviesa de les tradicions religioses.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Autora - Laia de Ahumada
Autora Laia de Ahumada

Laia de Ahumada (Barcelona, 1957), és doctora en filologia catalana i escriptora. Inspiradora del Centre Obert Heura i de l’associació Terra Franca. La temàtica de la seva escriptura és el camí espiritual i la recerca interior. S’interessa per la creació d’un nou llenguatge que transmeti l’experiència espiritual fora dels àmbits religiosos, amb la intenció d’apropar-la a tota persona que estigui en recerca.

Com a investigadora centra els seus estudis en l’escriptura femenina de l’època moderna.

Ha col·laborat en projectes de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans. És membre del consell assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Imparteix cursos, xerrades i conferències sobre diferents temes del seu àmbit d’acció, d’estudi i pensament, i col·labora en diferents publicacions i mitjans de comunicació, empesa per un únic desig que enfila l’escriptura, la investigació i el treball social: comunicar i compartir la riquesa de saber qui som.

És autora dels llibres A cau d’orella. Teresa de Jesús llegida avui (Claret, 1996), Vull parlar de Déu (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), Epistolaris d’Hipòlita Roís de Liori i d’Estefania de Requesens (s. XVI) (Universitat de València, 2003), Hipòlita Roís de Liori (1479-1546) (Ediciones del Orto, 2005), Paraules des del silenci (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005), Monges (Fragmenta, 2008), Els noms de Déu (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010), Monjas (Fragmenta, 2011), La vivència de Jesús des de l’espiritualitat (Ed. Claret, 2012), A cel ras. Converses amb joves pastors (Pagès, 2013), co-autora, amb Teresa Forcades i Àngela Volpini, del llibre Una nova imatge de Déu i de l’ésser humà (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012), autora del llibre d’entrevistes Espirituals sense religió (Fragmenta, 2015) i autora del llibre infantil El sisè sentit, amb il·lustracions de Mercè López (Fragmenta, 2017). També és autora d’un contrapunt del llibre L’hinduisme, de Svami Satyananda Sarasvati (Fragmenta 2013).

A la base de dades d’autors de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana: http://www.escriptors.cat/autors/ahumadal/

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

El llibre ‘Espirituals sense religió’, de Laia de Ahumada, es va presentar a Barcelona

El dimarts dia 26 de maig, a les 19h, s’ha presentat el llibre Espirituals sense religió, on Laia de Ahumada hi entrevista quinze persones. L’acte consistí en un col·loqui amb Teresa Guardans, Laia Monserrat i Oriol Texidor (entrevistats al llibre) i Laia de Ahumada, moderat pel periodista Ramon Colom. En obrir i tancar l’acte, hi va haver una actuació de Lídia Pujol acompanyada de Guilermo Rizzotto. Fou a la Biblioteca Jaume Fuster (Plaça de Lesseps, 20-22), Barcelona.

Carrega'n més